De goedkope euro lokt deze zomer extra veel Amerikanen en Aziaten naar Europa. Wie niet houdt van toeristische hordes moet vooral de populaire Europese supersteden mijden. Een overzicht.
Hoteliers en musea in grote Europese steden kunnen deze zomer goede zaken doen. Alle tekenen wijzen erop dat er nog méér Amerikanen en Aziaten naar Europa komen dan gebruikelijk. “Hordes Amerikaanse reizigers die voor het eerst de oversteek maken, klonteren naar verwachting samen bij de beroemdste musea en architectonische hoogtepunten van Europa”, schetst zakenkrant The Wall Street Journal het perspectief van deze zomer.
Niet iedereen is blij met de verwachte drukte van het massatoerisme. Musea moeten bijvoorbeeld alle zeilen bijzetten om de grote bezoekersaantallen op te vangen.
Steden met meeste buitenlandse hotelovernachtingen
Voor wie zelf op vakantie gaat en de grootste drukte wil mijden, is handig om te weten waar de hoogste concentratie van Amerikanen en Aziaten te verwachten valt. Een eerste indruk geeft onderstaande grafiek, uit een rapport van Mastercard, met een overzicht van de steden met de meeste buitenlandse gasten die een hotelovernachting boekten.
Te zien is dat Londen en Parijs zowel wat betreft buitenlanders die hotelovernachtingen boeken, als bij de bestedingen veruit het grootst zijn.
Verder valt op dat bijvoorbeeld Amsterdam volgens het rapport ongeveer even druk bezocht is als Barcelona: 7,2 miljoen tegen 7,4 miljoen hotelovernachtingen door buitenlanders in 2014. Maar bij de totale bestedingen van internationale bezoekers ligt Barcelona duidelijk voor: ruim 11 miljard dollar tegen 4,4 miljard dollar in Amsterdam. Buitenlandse bezoekers kiezen kennelijk vaker voor een relatief kort verblijf in Amsterdam, om vervolgens door te reizen naar andere (Europese) bestemmingen.
Topkunst zuigt toeristen aan
Hoge bezoekersaantallen van een stad geven een indicatie van de populariteit, maar zeggen uiteraard niet alles. In veel gevallen concentreert het massatoerisme zich op die plekken waar de beroemdste attracties en kunstwerken zich bevinden.
Om daar een idee van te krijgen hieronder een lijstje met de drukst bezochte musea van Europa.
Opvallend aan dit lijstje is vooral de enorme dominantie van Parijse en Londense Musea. Verder zijn eigenlijk alleen Rome, Florence, Madrid en Amsterdam van belang.
De conclusie is dus vrij simpel, voor wie van rust houdt: mijd de Mona Lisa, de steen van Rosetta, de Sixtijnse Kapel, de Geboorte van Venus en de Nachtwacht.
Shoppen in Europa
Naast topmusea komen Aziaten en Amerikanen uiteraard ook naar Europa om te shoppen, met harde dollars en yuans op zak. Onderstaande grafiek geeft een overzicht van de duurste winkelstraten per land, in steden die veel buitenlandse bezoekers trekken.
Ook hier staan Parijs en Londen bovenaan. Verder is te zien waarom je ook in steden als Milaan, Wenen en München alert moet zijn op grote aantallen luxeshoppers.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl